Programme

In een steeds meer circulaire wordende economie, met klanten die steeds vaker "ECO"-producten eisen, of met de belofte van UPV op Europees niveau, is textielrecyclage ongetwijfeld een grote uitdaging voor de textielindustrie als geheel. Welke technologieën zijn beschikbaar of in ontwikkeling? Wat zal er qua beleid worden gedaan? Tijdens deze informatiesessie maken we de stand van zaken op met betrekking tot die technologieën waaraan de belangrijkste spelers in deze sector werken. Wij besteden ook aandacht aan de regelgeving en de toekomstige roadmap voor de textielindustrie.


Inleiding

Birgit Stubbe, Centexbel-VKC


Overzicht van bestaande en in ontwikkeling zijnde textielrecyclagetechnieken

Wanneer textiel eindeleven is, zijn er verschillende technieken die in aanmerking komen om het materiaal te recycleren. Welke technieken bestaan er en hoe kies ik die techniek die het meest geschikt is voor mijn product? Edwin geeft een overzicht van de recyclagetechnieken voor textiel en vertelt wat ze kunnen recycleren, hoe dit gebeurt en welke oplossing ze bieden. Daarnaast staat hij stil bij enkele voor- en nadelen en licht hij de stand van de techniek toe.

Edwin Maes, Centexbel

Edwin Maes consulteert als adviseur kledingtextiel bij Centexbel over kwaliteit, wetgeving & standaarden en duurzaamheid. Hij is actief in verschillende standaardisatie werkgroepen bij ISO en CEN waar hij ook de convenor van de CEN TC 248 WG 39 “Circular textile”. Deze kennis neemt hij mee in diverse onderzoeksprojecten en studies zoals de “Study on the technical, regulatory, economic and environmental effectiveness of textile fibres recycling” uitgevoerd op vraag van de Europese commissie.

 


Systemische hefbomen voor de ontwikkeling van hoogwaardige textielrecyclage

Steeds meer merken stellen ambitieuze doelen met betrekking tot het gebruik van gerecycleerde textielvezels in hun nieuwe producten. Maar het aanbod van deze gerecycleerde vezels is nog vaak ontoereikend wegens te duur, kwalitatief minderwaardig of te onzeker. Dit ondanks het feit dat de recyclagetechnologieën de laatste jaren enorme stappen hebben gezet. Om deze vraag-aanbod kloof te overbruggen zijn er verschillende barrières te overwinnen die vaak enkel op een systemische manier aan te pakken zijn. Tom geeft een overzicht van deze barrières alsook mogelijke oplossingen of aanbevelingen over hoe deze te overwinnen zijn.
 

Tom Duhoux, VITO

Tom Duhoux is onderzoeker circulaire economie binnen de onderzoeksgroep ‘Duurzaam Materialenbeheer’ bij VITO. Tom heeft meer dan 10 jaar ervaring in het toepassen van circulaire economie principes bij bedrijven en organisaties met het oog op duurzame (bedrijfs)innovatie. Eerst via een eigen duurzaam adviesbureau en later ook via de oprichting van een eigen circulair kledingmerk, HNST. Via HNST heeft Tom ook een diepgaande kennis van het circulair potentieel en barrières binnen de textielsector verworven. Binnen VITO is Tom betrokken in diverse onderzoeksprojecten rondom circulaire economie, en is hij projectmedewerker binnen het European Topic Center on Waste and Materials in a Green Economy (in opdracht van het Europees Milieuagentschap, EEA), waar hij bijdraagt aan projecten rondom afvalbeheer en textiel.

Tarieven en Voorwaarden

Centexbel leden: 100 euro

Andere deelnemers: 120 euro

kmo-portefeuille 

Erkenningsnummer Centexbel DV.O101549

Uw inschrijving is enkel geldig na ontvangst van onze elektronische bevestiging.
Na inschrijving ontvangt u een factuur voor de betaling, inclusief 21% BTW. Eventuele annuleringen dienen schriftelijk te gebeuren. Bij annuleringen na 5 dagen voor aanvang van de sessie wordt geen terugbetaling voorzien. Deelnemers kunnen zich ten allen tijde door een andere persoon laten vervangen. In dit geval worden geen extra kosten aangerekend. Gelieve wel de naamsverandering door te geven.

Route