Textiel Coatings als Substraat voor Geprinte Elektronica

Programma

Elektronisch textiel is een veelbesproken thema. Nu de eerste toepassingen hun weg naar de markt vinden verwachten we een stijgende interesse in elektronica voor textiel. Tijdens deze ontbijtsessie leggen we de focus op de raakvlakken tussen de sectoren van geprinte elektronica en deze van textiel. Zo passen beide sectoren de techniek van zeefdruk toe en worden printed electronics meer en meer toegepast op flexibele films. Textiel en textielcoatings zijn dus misschien wel ideale substraten om nieuwe toepassingen binnen het veld van geprinte elektronica op toe te passen. 

We voorzien een gebalanceerd programma met een spreker vanuit de sector van geprinte elektronica (Quad Industries), een spreker uit de sector van geleidende inkten (Henkel) en Centexbel die illustreert hoe in de voorbije projecten geprinte elektronica duurzaam op textiel zijn toegepast.

Geprinte elektronica in een sleutelrol voor innovatieve textielgebaseerde toepassingen

Wim Christiaens, Quad Industries

Quad Industries werkt gespecialiseerde oplossingen uit voor flexibele, geprinte elektronica. Deze technologie combineert lichtgewicht met flexibiliteit en kost-effectieve productieprocessen. In deze sector wordt reeds meer dan 20 jaar gebruikt gemaakt van flexibele folies voor het vervaardigen van interfaces voor gebruikers, zoals capacitieve of haptische druksensoren, membraanschakelaars, etc., maar de grootste opportuniteiten binnen het veld van geprinte elektronica liggen in de vele nieuwe applicaties die momenteel op de markt verschijnen.

Quad Industries is een vooraanstaande innovator binnen zijn domein, en door zijn zeer accurate zeefdruk technieken en geautomatiseerde plaatsing van elektronische componenten creëren we geprinte en hybride oplossingen voor sensoren op variërende substraten zoals flexibele of zelfs rekbare films, textiel en papier. Ons technologieplatform maakt het mogelijk samen nieuwe oplossingen te ontwikkelen voor toepassingen in sport & healtcare wearables, automotive, agritech, robotica en andere…

Deze presentatie licht enkele van de recente ontwikkelingen bij Quad Industries toe, waaronder geprinte sensoren voor wearables en slimme (blister)verpakkingen.


Innovatieve inkt materialen voor geprinte elektronica

Nabila Idrissi, Henkel

In de snelle elektronica-industrie gaat de ontwikkeling van productverfijning en productietechnieken razendsnel. Daarom vertrouwen veel toonaangevende bedrijven voor halfgeleider- en elektronica-assemblage-oplossingen op Henkel voor de levering van beproefde, betrouwbare en compatibele materiaaloplossingen die noodzakelijk zijn om concurrerend te blijven.
Henkel is werelds toonaangevende en meest progressieve aanbieder van gekwalificeerde materialen voor halfgeleiderverpakking, geprinte printplaat (PCB)-assemblage en geavanceerde soldeeroplossingen. Van wafel- en plaatniveau tot uiteindelijke assemblage bevindt Henkel zich in een unieke positie om eersteklas materiaalproducten, procesexpertise en totale oplossingen m.b.t. platen te leveren voor de elektronica-industrie van morgen.
De breedte van Henkel's productportfolio levert kosteneffectieve oplossingen voor elke productie-uitdaging op, inclusief kleefpasta's en -films, inkapselingen, displaymaterialen, inkt en coatings, underfills en thermische management-materialen.

Hoe coatings duurzaamheid kunnen brengen voor geprinte elektronica op textiel

Brecht Demedts, Centexbel

Centexbel onderzoekt reeds enkele jaren hoe textiel kan ingezet worden in de sector van geprinte elektronica. We geven in enkele voorbeelden hoe textielcoatings ingezet worden om op duurzame manier elektronisch textiel te maken. We illustreren kort enkele toepassingen en wijzen op de uitdagingen.

Deelnameprijs

Centexbel leden: 100 euro

Andere deelnemers: 120 euro

kmo-portefeuille

Erkenningsnummer Centexbel DV.O101549

Uw inschrijving is enkel geldig na ontvangst van onze elektronische bevestiging.
Na inschrijving ontvangt u een factuur voor de betaling, inclusief 21% BTW.
Eventuele annuleringen dienen schriftelijk te gebeuren. Bij annuleringen na 5 dagen voor aanvang van de sessie wordt geen terugbetaling voorzien. Deelnemers kunnen zich ten allen tijde door een andere persoon laten vervangen. In dit geval worden geen extra kosten aangerekend. Gelieve wel de naamsverandering door te geven.