Digitalisering, data, artificiële intelligentie, … hot topics waarop Europa, België, Vlaanderen hameren om mee aan de slag te gaan.

Maar hoe pak je dat als bedrijf precies aan? Wat voor gegevens heb je tot je beschikking en nog belangrijker, wat kun je er eigenlijk mee doen?

We starten deze Masterclass met een boeiende introductie waarna we het woord geven aan enkele machineproducenten die ingaan op hun ervaringen en vooruitzichten. En om af te ronden onthult VLAIO de ondersteuning en subsidies die ze bedrijven bieden en die de weg vrijmaken voor een naadloze overgang naar het digitale tijdperk.

Programma

Inleiding
Myriam Vanneste, Centexbel


Algemene introductie: data/AI vanuit het standpunt van een OEM
Alhoewel de basistechnologie dezelfde is, is er een groot verschil tussen de AI voor consumenten en AI voor industriële toepassingen. In consumententoepassingen worden foutieve informatie, glitches in de matrix en hallucinaties getolereerd en zelfs als amusant beschouwd. De situatie is heel anders in industriële toepassingen, waar dezelfde problemen kunnen leiden tot defecte producten, ontevreden klanten en zelfs veiligheidsproblemen. Wat moet u vragen als u met AI-experts praat? Met wat moeten ze rekening houden? Hoe gaan ze bewijzen dat AI werkt? It’s a brand new world out there!

Andrei Bartic, Flanders Make
Andrei Bartic leidt de Motion Products-cluster in Flanders Make. Andrei heeft meer dan 25 jaar ervaring in industriegedreven onderzoek (imec, FMTC, Flanders Make). Hij was betrokken bij de definitie en opvolging van meer dan 50 industriële onderzoeksprojecten. Het Motion Products cluster beheert een breed portfolio aan technologieën. Het omvat AI en optimalisatietechnieken toegepast op optimale en lerende controle, signaalverwerking en AI toegepast op conditiemonitoring, digitale tweelingen voor cyberfysieke systemen, lokalisatie- en navigatieoplossingen voor autonome voertuigen, en anomalie detectie op component en systeem niveau.


Captatie van data/artificiële intelligentie/verhoging van productiviteit en kwaliteit op weefmachines
Tony Decock geeft eerst een voorstelling van de nieuwe generatie van machines. Met de nadruk op het feit dat die slimmer en slimmer worden, er meer focus is op digitalisatie en er meer data wordt gegenereerd.
Daarna stelt Frederik Filez PicConnect voor, het digitale platform dat die data van de machines binnentrekt en daar dan waarde uit haalt. Dit IoT platform kan enerzijds de performantie van machines opvolgen en verbeteren (efficiëntie, energieverbruik), en anderzijds ook bepaalde bedrijfsprocessen efficiënter maken (bijv. artikelwissels, opvolging onderhoud van machines).

Tony Decock en Frederik Filez, Picanol
Tony Decock is Sales Manager bij Picanol. Na zijn ingenieursopleiding en legerdienst startte hij (reeds) in 1986 bij Picanol, oorspronkelijk in de service afdeling, waarbij hij oa naast het opvolgen van de machine installaties verantwoordelijk werd voor het oprichten van lokale service netwerken in het verre Oosten en China. In 1998 maakte hij de transfer naar de verkoopafdeling, aanvankelijk met China als belangrijkste markt, om dan geleidelijk over te schakelen naar de Europese markt: Benelux, UK, Scandinavië en eveneens de ex-Sovjet-Unie, waar door het wegvallen van de Russische en Wit Russische markt de focus ligt op Centraal Azië (ook wel eens de Stan-landen genoemd). 
Frederik Filez is Business Developer Digital Solutions bij Picanol. Frederik onderzoekt de markt en Picanols klanten om zo de noden te ontdekken op het vlak van digitale oplossingen voor weverijen. Als productmanager van PicConnect, Picanol's IoT platform, is Frederik verantwoordelijk voor het opstellen en opvolgen van het productplan om aan die noden te voldoen.


Gebruik van data/AI in een productieomgeving
De textielindustrie heeft sinds begin de jaren 70 een voortrekkersrol bekleed om data te gebruiken ter optimalisatie van de productieprocessen. Vandaag, met de integratie van AI en ML, zien we aanzienlijke bijkomende voordelen. Door AI toe te passen voor real-time productiemonitoring en planning, verbeteren we de efficiëntie en verminderen we uitval. Machine learning speelt een cruciale rol in het objectiveren en versnellen van uitgaande kwaliteitscontroles waardoor we naast reduceren van uitval ook aanzienlijke stappen zetten in de automatisatie van productieprocessen. In de introductie en onderhoud van deze algoritmes, blijft de mens een belangrijke rol spelen. BMSvision deelt graag zijn ervaring en best practices om bedrijven te helpen in hun pad naar digitalisatie en procesoptimalisatie.

Herman Dewitte, BMSvision (onderdeel van Vandewiele Group)
Herman Dewitte heeft meer dan 37 jaar ervaring in de textiel- en kunststofindustrie. Hij heeft de positie van International Sales Manager bij BMSvision, voorheen een onderdeel van Barco en tegenwoordig deel van de Vandewiele groep. Als textielingenieur heeft Herman sinds 1986 een indrukwekkende staat van dienst opgebouwd in de digitale transformatie van klanten binnen de kunststof- en textielindustrie. Met zijn diepgaande marktkennis en jarenlange ervaring staat hij aan de voorhoede van innovatie binnen het bedrijf en bij zijn klanten.


Setup en optimalisatie van een spuitgietproces mbv een digital twin of artificiële intelligentie
De presentatie focust op het gebruik van data in de spuitgietindustrie; voor het ondersteunen van operators met een digital-twin bij procesopstart, en AI voor productoptimalisatie. We bespreken de huidige state-of-the-art (Industry 4.0) en schetsen een toekomstvisie. Nadien gaan we dieper in op de uitdagingen rond traceerbaarheid en integratie van gegevens. Onze visie omvat het gebruik van het OPC-UA platform voor gegevensacquisitie, waarmee een closed-loop feedbacksysteem mogelijk wordt. Hierdoor kunnen machineparameters dynamisch worden aangepast, wat leidt tot consistente productkwaliteit.

Ben Mechelmans, ARBURG Benelux en Jordy Moors, KU Leuven
Ben Mechelmans heeft een diploma Burgerlijk Ingenieur Werktuigkunde behaald aan de KU Leuven. Nu is hij Inside Sales Engineer bij ARBURG Benelux. Gedreven door technologische innovatie werkt hij aan het bieden van optimale oplossingen voor klanten in de Benelux-regio.
Jordy Moors heeft een Bachelor in Electrical Engineering van de Fachhochschule Aachen, met een focus op IoT-gebaseerde GPS asset tracking. Daarna behaalde hij een Master (MSc) in Elektromechanica aan de KU Leuven & UHasselt, waar hij zich richtte op het ontwerp van matrijsinserts voor microfluïdische chips. Momenteel is Jordy bezig als PhD-onderzoeker, gespecialiseerd in de automatisering van spuitgietmachines en bijbehorende dataverwerking en analyse.


Mogelijke subsidies voor innovaties mbt digitalisatie/AI 
Een korte presentatie met focus op hoe VLAIO jouw data en AI projecten kan ondersteunen.

Kris Honraet, VLAIO
Kris is Bedrijfsadviseur bij VLAIO met een focus op data en AI projecten onder meer in de materialen & chemie sector. Hij is ook lid van het interne VLAIO data team.


Slot
Myriam Vanneste, Centexbel
 

Deelname

€ 405,00 (excl. BTW)


De VLAIO steun van 70% is inbegrepen in de prijs!

Daarom komt deze opleiding NIET in aanmerking voor de VLAIO KMO-portefeuille

Inschrijven

industriebeeld

Deze Masterclass maakt deel uit van het #industriepartnerschap waarbinnen 17 Vlaamse innovatiepartners, waaronder Centexbel, een geïntegreerde dienstverlening aanbieden om groei en innovatie in de Vlaamse industrie te stimuleren in de 3 volgende thema’s: Industrie 4.0, Digitalisering & Duurzaamheid. Ze doen dat onder leiding van Agoria en Sirris en met de steun van Agentschap Innoveren & Ondernemen


#industriepartnerschap #sterkondernemen