Bij werkzaamheden met weinig of slecht zicht, met name op trottoirs en wegen, moet hoge-zichtbaarheidskleding worden gedragen. Ze stellen u in staat om over een grote afstand een contrast met uw omgeving te creëren. Overdag helpen ze de aandacht te trekken. s Nachts helpen ze bij het herkennen van mensen. Zij zijn bijzonder belangrijk in het hogesnelheidsverkeer. Hogezichtbaarheidskleding die als persoonlijke beschermingsmiddelen wordt gebruikt, moet voldoen aan de norm EN ISO 20471:2013. Ze bestaan in de vorm van jassen, broeken, enz. Deze kledingstukken hebben een hoge zichtbaarheidsfunctie door het gebruik van fluorescerende materialen om de zichtbaarheid overdag te vergroten en retroreflecterende materialen om de zichtbaarheid 's nachts te vergroten.     

In de komende jaren vindt echter een technologische evolutie van de hoge zichtbaarheidskleding plaats.

Dankzij de technologische vooruitgang die de leds de laatste jaren hebben geboekt, kunnen dit soort apparaten in kleding worden geïntegreerd. Dit type actief licht heeft de voordelen dat het compact, intens en weinig energie verbruikend is en dankzij deze kwaliteiten zal het ook de sector van de beschermende kleding veroveren.  

Hoge-zichtbaarheidskleding zal daarom niet alleen worden uitgerust met reflecterende strips, maar ook met actieve lichtvoorzieningen. Hoge-zichtbaarheidskleding met actieve lichtpunten heeft een duidelijk voordeel: de kleding is autonoom zichtbaar en kan dus ook worden gezien als er geen andere lichtbronnen in de omgeving aanwezig zijn, zoals koplampen van auto's.  Hun zichtbaarheid wordt ook verbeterd in slechte weersomstandigheden zoals regen, sneeuw of mist.   

De bestaande norm EN ISO 20471 houdt geen rekening met deze technische ontwikkeling. Er moet een standaardbeoordelingsmethode worden ontwikkeld die bedrijven in staat stelt de nieuwe technologieën te gebruiken. Deze nieuw in te voeren norm zal het vooroordeel over het "vermoeden van conformiteit" wegnemen en aantonen dat dit nieuwe type kleding in overeenstemming is met de Europese wetgeving (Verordening 2016/425/EG betreffende persoonlijke beschermingsmiddelen). 

Het is daarom belangrijk om

  • een standaardmethode voor het beoordelen van de optische kenmerken en het aantonen van de hoge zichtbaarheid van het textielproduct, zelfs bij afwezigheid van omgevingslicht of in klimaatomstandigheden die de zichtbaarheid verminderen   
  • een meetmethode om de actieve hoge-zichtbaarheidsfunctionaliteit te verifiëren onder externe mechanische belastingen zoals vouwen, wassen, schuren enz. 
  • Het doel van de nieuwe methode is het objectief meten van de zichtbaarheid en de functionele betrouwbaarheid van het kledingstuk, zodat het zijn beschermende rol kan vervullen. 

De ontwikkeling van de nieuwe methode zal 

  • de fabrikanten in staat te stellen producten op de markt te brengen die voldoen aan de minimumeisen van de Europese richtlijn 
  • de gebruikers, zowel consumenten als werknemers, in staat stellen erop te vertrouwen dat zij optimaal beschermd zijn, 
  • de ontwikkeling van "actief licht"-textiel in onze bedrijven te ondersteunen en te vergemakkelijken  
  • dienstverlenende bedrijven in staat te stellen passend onderhoud voor dit soort kleding uit te voeren  

De nieuwe methode zal de leemte opvullen in de normalisatie die bestaat met betrekking tot hoge-zichtbaarheidskleding met actief licht.

Met deze methode kan het kledingstuk worden beoordeeld aan de hand van de eisen van

  • Hoge zichtbaarheid, zoals kleur, intensiteit, gezichtshoek in donkere omstandigheden en moeilijke klimatologische omstandigheden (regen, mist, nevel, enz.)  
  • Gebruik van kleding onder mechanische belasting op het werk en in het privé-leven, zoals bestandheid tegen wassen, temperatuurschommelingen, schuren, vouwen of buigen 

De methode maakt het mogelijk de gehele omtrek te bekijken en te meten, d.w.z. 360° rond het kledingstuk en onder bepaalde omstandigheden, en kan worden toegepast op elk type actief licht kledingstuk. Er zal een prototype proefbank worden ontwikkeld om het concept te bewijzen.