Kwaliteit, sterkte & weerstand van textiel en kunststoffen

In het fysische laboratorium in Gent voeren we het volledige pakket fysische textieltesten uit zoals lichtechtheid, wrijfechtheid, treksterkte en verlenging, scheursterkte, barststerkte, dimensionale stabiliteit, pilling en abrasie, naadvastheid naast veroudering onder invloed van licht, vocht en warmte…

We bepalen eveneens de lucht- en waterdamppermeabiliteit en het waterafstotende of absorberende karakter van textiel, naast de slijtage en het antislipgedrag van tapijten, …

Belangrijke aandachtspunten in het fysisch laboratorium in Grâce-Hollogne zijn de isolerende eigenschappen van textiel (met behulp van Infraroodopnames), de elektrische veiligheid en comfortmeting van beschermende kleding waarvoor we verschillende geavanceerde testen en testapparatuur ter beschikking hebben.

In Kortrijk testen we de fysische en mechanische eigenschappen van kunststoffen.

Meer informatie: contacteer Lies Alboort (Zwijnaarde), Jean Léonard (Grâce-Hollogne) of Davy Van Cauwenberghe (Kortrijk) of stuur ons uw vraag online:

Slechts één bestand.
2 MB limiet.
Toegestane types: gif jpg png bmp eps tif pict psd txt rtf html odf pdf docx pptx xlsx xml avi mov mp3 ogg wav sit svg zip.

Antibacteriële werking

Weerstand tegen groei van bacteriën

Antischimmel werking

Bepaling van de antischimmel werking - Agar Diffusion Plate Test

Barrière-eigenschappen van textiel

Centexbel beschikt over de kennis en de uitrusting om de barrière-eigenschappen van textiel, pakken en maskers voor chirurgen en operatiedoeken tegen micro-organismen en bloed te bepalen.

Beoordeling van medisch textiel

Als medisch hulpmiddelen moeten textielmaterialen die in operatiekamers worden gebruikt beantwoorden aan de vereisten van de Europese Verordening betreffende Medische Hulpmiddelen 2017/745

Beoordeling van medische maskers

Heel veel infecties die worden geassocieerd met gezondheidszorg worden tijdens het verblijf in een ziekenhuis overgebracht en verschillende onder hen zijn zeer gevaarlijk en soms zelfs levensbedreigend. De infecties worden vaak veroorzaakt door het contact tussen de patiënt en een ziektekiem tijdens een chirurgische ingreep. Ziektekiemen kunnen zich op verschillende manieren verspreiden. Belangrijke infectiebronnen zijn de mond en neus van het operatieteam. Als iemand ademt, praat, hoest of niest, kan hij of zij grote hoeveelheden microdruppeltjes verspreiden die bestaan uit de

Beproeving met een enkele vlambron (Kleinbrenner)

Deze test is vereist als onderdeel van de productclassificatie van vloer- en wandbekleding volgens de Europese bouwproductenverordening.

Biologische beoordeling van medische hulpmiddelen

Om de gezondheid- en veiligheidsrisico's te beoordelen van huidcontact met medische hulpmiddelen, analyseert Centexbel het toxisch effect op de huid (cytotoxiciteit, irritatie, gevoeligheid...) volgens ISO 10993-5 “Biological evaluation of medical devices – part 5 - cytotoxicity : in vitro methods”

Brandgedrag van PBM's

Beoordeling van de weerstand van Persoonlijke Beschermingsmiddelen tegen hitte, vuur, metaalspatten

Capillaire reometrie

Reologie bestudeert een aantal fysische stromingseigenschappen van materialen.

Chemische veiligheid van textiel en kunststoffen

Door de globalisering van de textiel en kunststofverwerkende industrie wordt het steeds moeilijker en complexer om de productiestroom te controleren en exact te weten welke producten (chemicaliën) werden toegepast. Bovendien willen consumenten en hun belangengroepen geïnformeerd worden over de samenstelling van de producten die ze kopen en eisen ze dat deze geen schadelijke stoffen bevatten.