Hygiëne, barrière-eigenschappen en gezondheid

Textiel heeft altijd al een belangrijke rol gespeeld in de hygiëne van de mens. Het vormt een barrière tegen allerhande ziektekiemen of dient als steunverband of pleister … De hedendaagse chirurgie gebruikt textiel in de vorm van “stents” en “staffolds” die wel of niet door het lichaam afgebroken moeten worden na een bepaalde tijd.

Het microbiologisch laboratorium van Centexbel, gevestigd in Grâce-Hollogne, nabij Luik is o.a. gespecialiseerd in het beoordelen van de anti-bacteriële en anti-schimmelwerking van (behandeld) textiel.

Daarnaast onderzoeken onze medewerkers de biologische afbreekbaarheid, de barrière-eigenschappen tegen micro-organismen, deeltjes, laserstralen in operatiekwartieren … en de microbiologische hygiëne van medisch textiel.

Selecteer lab of product(groep):

In onderstaande lijst kunt u de testen die u interesseren selecteren per laboratorium of per productgroep.

Antibacteriële werking

Weerstand tegen groei van bacteriën

Antischimmel werking

Bepaling van de antischimmel werking - Agar Diffusion Plate Test

Barrière-eigenschappen van textiel

Centexbel beschikt over de kennis en de uitrusting om de barrière-eigenschappen van textiel, pakken en maskers voor chirurgen en operatiedoeken tegen micro-organismen en bloed te bepalen.

Beoordeling van medisch textiel

Als medisch hulpmiddelen moeten textielmaterialen die in operatiekamers worden gebruikt beantwoorden aan de vereisten van de Europese Verordening betreffende Medische Hulpmiddelen 2017/745

Beoordeling van medische maskers

Heel veel infecties die worden geassocieerd met gezondheidszorg worden tijdens het verblijf in een ziekenhuis overgebracht en verschillende onder hen zijn zeer gevaarlijk en soms zelfs levensbedreigend. De infecties worden vaak veroorzaakt door het contact tussen de patiënt en een ziektekiem tijdens een chirurgische ingreep. Ziektekiemen kunnen zich op verschillende manieren verspreiden. Belangrijke infectiebronnen zijn de mond en neus van het operatieteam. Als iemand ademt, praat, hoest of niest, kan hij of zij grote hoeveelheden microdruppeltjes verspreiden die bestaan uit de

Beproeving met een enkele vlambron (Kleinbrenner)

Deze test is vereist als onderdeel van de productclassificatie van vloer- en wandbekleding volgens de Europese bouwproductenverordening.

Beschadiging van snijranden

Testmethode om de gevoeligheid te bepalen van textiele vloerbekleding voor mechanische schade aan de snijranden. Toepasbaar op alle soorten textiele vloerbekleding (op rollen en tegel).

Biologische beoordeling van medische hulpmiddelen

Om de gezondheid- en veiligheidsrisico's te beoordelen van huidcontact met medische hulpmiddelen, analyseert Centexbel het toxisch effect op de huid (cytotoxiciteit, irritatie, gevoeligheid...) volgens ISO 10993-5 “Biological evaluation of medical devices – part 5 - cytotoxicity : in vitro methods”

Brandgedrag van PBM's

Beoordeling van de weerstand van Persoonlijke Beschermingsmiddelen tegen hitte, vuur, metaalspatten

Capillaire reometrie

Reologie bestudeert een aantal fysische stromingseigenschappen van materialen.