Op 27 mei 2024 heeft de Raad de verordening inzake ecologisch ontwerp voor duurzame producten (ESPR) aangenomen, die eisen stelt aan duurzame producten. Na de goedkeuring door het Parlement op 23 april 2024 was dit de laatste horde voor publicatie, aangezien zowel het EU-parlement als de Raad de ESPR moesten goedkeuren. 

De verordening vervangt de bestaande ecodesignrichtlijn en breidt het toepassingsgebied uit van energieproducten tot alle soorten goederen die in de EU op de markt worden gebracht. Dit is de laatste stap in de besluitvormingsprocedure.

Met de ecodesignverordening creëren we de juiste stimulansen voor de industrie om circulair te denken vanaf het ontwerp van de producten die ze in de EU willen produceren en verkopen. 
Pierre-Yves Dermagne, Belgisch vicepremier en minister van Economie en Werkgelegenheid

Hiervan zal een 'gedelegeerde handeling' worden afgeleid, die onder andere het digitale productpaspoort zal schetsen en de regulering van textielsamenstelling zal beïnvloeden.

Groene vereisten voor duurzame producten

De verordening bestrijkt alle soorten producten, op enkele uitzonderingen na (auto's of defensie- en veiligheids­gerelateerde producten). De nieuwe verordening voert nieuwe vereisten in, onder meer inzake duurzaamheid, herbruikbaarheid, verbeterbaarheid en repareerbaarheid van producten; aanwezigheid van stoffen die circulariteit in de weg staan; energie- en hulpbronnen­efficiëntie; gehalte aan gerecycled materiaal, herproductie en recycling; koolstof- en ecologische voetafdruk; en informatie – zo wordt er een digitaal productpaspoort ingevoerd. De Commissie krijgt de bevoegdheid om vereisten inzake ecologisch ontwerp vast te leggen door middel van gedelegeerde handelingen. De sector heeft vervolgens 18 maanden de tijd om daaraan te voldoen.

Om de aankoop van groene producten door de overheid te stimuleren, zullen bij overheidsopdrachten criteria inzake ecologisch ontwerp worden toegepast. De nieuwe verordening voorziet in een rechtstreeks verbod op de vernietiging van onverkocht textiel en schoeisel (kmo's zullen tijdelijk worden vrijgesteld) en machtigt de Commissie om in de toekomst een soortgelijk verbod voor andere producten in te voeren. Voor wat betreft producten die online worden verkocht, zal de verordening ecologisch ontwerp worden afgestemd op de digitalediensten­verordening.