Een wereld zonder kunststoffen is nu niet meer voor te stellen. Jaarlijks wordt er wereldwijd 390,7 miljoen ton van het materiaal geproduceerd. Het materiaal ontstond meer dan 100 jaar geleden, namelijk in 1907 toen Leo Baekelandt, een Belgische wetenschapper die in New York woonde, bakeliet ontwikkelde, het eerste volledig synthetische plastic. Toch duurde het tot de jaren 1950 voordat de volledige productie en commerciële doorbraak van kunststoffen plaatsvond.
De typische producteigenschappen van kunststoffen, zoals ontwerpgemak, licht gewicht, sterkte, functionaliteit, recycleerbaarheid en corrosiebestendigheid, hebben bijgedragen aan het toenemende gebruik ervan in allerlei toepassingen.
Kunststoffen zijn een diverse groep synthetische en halfsynthetische organische verbindingen die in vaste vorm worden gegoten. Deze materialen worden gebruikt in een groot aantal toepassingen, waaronder verpakking, elektronica, bouwmaterialen en textiel. In de textielindustrie bijvoorbeeld worden kunststoffen zoals polyester, nylon en polypropyleen gebruikt voor de productie van duurzame, lichtgewicht en gemakkelijk te onderhouden stoffen.
Het proces van smelten van kunststof is van groot belang bij de productie van kunststofproducten en textiel. In dit proces worden de kunststof korrels of poeders onderworpen aan een temperatuur boven hun smeltpunt, waarna ze vloeibaar worden en in een vorm gegoten, geperst of gevormd kunnen worden. Er zijn een aantal technieken die worden gebruikt bij het verwerken van gesmolten kunststoffen, waaronder spuitgieten, extruderen en blaasvormen.
De meeste kunststoffen worden nog steeds geproduceerd uit aardolie, hoewel de toegang tot hernieuwbare en/of gerecycleerde materialen toeneemt en door Europa en nationale regeringen wordt gestimuleerd.
Het succes van kunststoffen heeft geleid tot een wereldwijd afvalprobleem, met vervuiling van oceanen en afgelegen locaties, wat het belang van recycling voor de kunststofverwerkende industrie onderstreept.
Ons onderzoek richt zich op
- hernieuwbare, biogebaseerde, duurzame alternatieven voor oliegebaseerde thermoplastics
- het verbeteren van de eigenschappen van biomaterialen om die van de conventionele materialen te evenaren en indien mogelijk te overschrijden
- functionaliseren van thermoplastische polymeren (chemisch, fysisch)
- creatie van high-end vezelversterkte of zelfversterkte composieten die beantwoorden aan de strengste mechanische vereisten
- implementatie van nieuwe technologieën (zoals Additive Manufacturing) in traditionele productieprocessen
- recyclage en gesloten kringloop
Pilootplaformen
Onze platforms worden gebruikt voor R&D en proefruns.