De EU-wetgeving vereist dat 50% van de verpakking wordt gerycleerd in 2025. Tegen 2030 moet alle nieuwe verpakking 10-35% gerecycled materiaal bevatten. Bovendien moeten textielmaterialen vanaf 2030 vrij zijn van schadelijke stoffen. Recyclers zullen ook moeten specificeren wanneer een product als afval wordt beschouwd en wanneer het als grondstof wordt geherclassificeerd.

Om aan de ambitieuze doelstellingen van de Europese Commissie te voldoen, moeten textiel-, kunststof- en recyclingbedrijven de garantie hebben dat hun producten aan het einde van hun levensduur geen verboden stoffen bevatten, nog steeds aan de vereiste producteigenschappen voldoen en geen slechte geur veroorzaken.


De wetgeving maakt deel uit van het EU-actieplan voor een circulaire economie en is bedoeld om de milieueffecten te verminderen, duurzame groei te ondersteunen en een verminderd gebruik van nieuwe materialen aan te moedigen.​ (Environment)​​ (ESG Today)​​ (euronews)​.

Centexbel ondersteunt bedrijven door een speciale laboratoriumruimte te creëren met de nodige apparatuur waarmee we End-of-Life materialen kunnen testen op geur en op de aanwezigheid van schadelijke stoffen en degradatieproducten die tijdens de productie of het gebruik worden gevormd en die leiden tot minderwaardige eigenschappen en dus een minderwaardig product.

 

st4rtLab logo

ST4Rlab maakt het mogelijk om meer materialen te recycleren tot producten van hoge kwaliteit (zonder downcycling) en tegelijkertijd het gebruik van nieuwe grondstoffen te minimaliseren. Bedrijven kunnen zo extra inkomsten genereren door hun industrieel en consumentenafval te kapitaliseren, wat uiteindelijk hun bedrijfsvoering verbetert.

Dankbetuigingen

De oprichting van het nieuwe laboratorium wordt medegefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en de Provincie Oost-Vlaanderen.