EPO publiceerde op donderdag 18 juli 2024 een nieuwe studie, met als thema “Innovation in water-related technologies”.

Download de studie hier

In samenwerking met tal van nationale octrooibureaus uit heel Europa heeft het EPO eveneens een nieuw technologieplatform voor waterinnovatie ontwikkeld.

Dit gratis platform maakt het voor wetenschappers, overheden en bedrijven eenvoudiger om door de online octrooidatabank van het EPO (met meer dan 150 miljoen documenten) te navigeren en daar informatie te vinden over de nieuwste ontwikkelingen in de watersector. Daarnaast heeft het EPO zijn gratis Deep Tech Finder-tool bijgewerkt, om investeerders en potentiële partners te helpen in contact te komen met ruim 100 start-ups, die Europese octrooiaanvragen hebben ingediend voor technologiegerelateerde uitvindingen in heel Europa.

Waterschaarste en -beheer zijn cruciale kwesties geworden in Europa, deels als gevolg van de versnelling van de klimaatverandering. Volgens het Europees Milieuagentschap woont 12% van de Europese bevolking in gebieden die bedreigd worden door overstromingen en heeft ongeveer 30% van de mensen in Zuid-Europa te maken met permanente waterschaarste. Zoals gekend, kan technologische innovatie een belangrijke rol spelen bij het aanpakken van dit soort uitdagingen.

Hier volgen enkele van de belangrijkste conclusies van het onderzoek:

  1. Europa leidt de mondiale innovatie op het gebied van watergerelateerde technologieën, met 40% van alle internationale octrooifamilies, en kent een sterke specialisatie op dit technologisch gebied. De belangrijkste Europese landen zijn Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, maar ook Nederland, Italië, Zwitserland, Zweden, Spanje, Oostenrijk en Finland.

  2. Het aantal nieuwe IPF’s (International patent families)  dat elk jaar wordt gepubliceerd, is gestegen van ca. 300 in de vroege jaren 1990 tot meer dan 1.200 in de jaren 2020, als gevolg van veranderende regelgeving en klimaatuitdagingen. Maar de innovatie op vlak van watergerelateerde technologieën zal de komende decennia ongetwijfeld blijven groeien.

  3. De bijdragen van universiteiten en publieke onderzoeksorganisaties aan watergerelateerde technologieën zijn aanzienlijk toegenomen, van minder dan 5% van alle IPF’s in de jaren 1990, tot 14% in de periode 2017-2021, dat de meest substantiële academische bijdragen kent, op vlak van recuperatie van drinkwater.