De Europese Commissie heeft nieuwe maatregelen aangenomen in het kader van de REACH-verordening - de EU-wetgeving inzake chemische stoffen - om de menselijke gezondheid en het milieu te beschermen door het gebruik van undecafluorohexaanzuur ('PFHxA') en PFHxA-gerelateerde stoffen te beperken. Deze subgroepen van per- en polyfluoralkylstoffen ('PFAS') zijn zeer persistent en mobiel in water, en het gebruik ervan in bepaalde producten vormt een onaanvaardbaar risico voor de menselijke gezondheid en het milieu.

De PFHxA-beperking die op 19 september 2024 werd aangenomen, is gericht op toepassingen waarbij het risico niet afdoende wordt beheerst, alternatieven beschikbaar zijn en de sociaaleconomische kosten beperkt zullen zijn in vergelijking met de voordelen voor de menselijke gezondheid en het milieu.  

De beperking verbiedt de verkoop en het gebruik van PFHxA in consumententextiel, zoals regenjassen; voedselverpakkingen, zoals pizzadozen; consumentenmengsels, zoals waterafstotende sprays; cosmetica, zoals huidverzorgingsproducten; en in sommige toepassingen van blusschuim, zoals voor training en testen, zonder de veiligheid in gevaar te brengen. Het heeft geen invloed op andere toepassingen van PFHxA, bijvoorbeeld in halfgeleiders, batterijen of brandstofcellen voor groene waterstof.

Deze beperking is een belangrijke stap voorwaarts in het terugdringen van PFAS-emissies, aangezien PFHxA vaak wordt gebruikt ter vervanging van een ander, reeds verboden PFAS (perfluoroctaanzuur, of 'PFOA'). Het is gebaseerd op de wetenschappelijke beoordeling van ECHA's comités en heeft met succes de toetsing door het Europees Parlement en de Raad doorstaan.

Voor sommige van onze bedrijven zal dit een grote impact hebben.

Let wel, aangezien de beperking vooral gericht is op consumentenproducten, zijn PBM (beschermende kleding en handschoenen) uitgesloten van de maatregel.

Centexbel beschikt over de nodige apparatuur en expertise om de aanwezigheid van PFAS en andere (beperkte) chemicaliën in uw producten te detecteren en de samenstelling en hoeveelheid ervan te beoordelen.

Neem gerust contact op met Stijn als u specifieke vragen heeft over de wetgeving.