In Frankrijk is de uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (EPR) een belangrijk beleidsinstrument voor het beheren en verminderen van consumentenafval. Het maakt producenten en verkopers verantwoordelijk voor het recyclen van hun producten en verpakkingen wanneer deze niet langer nodig zijn. De Franse regering dringt er bij modemerken op aan om duurzamere processen te gebruiken, milieulabels aan te brengen en/of gerecycleerde materialen te gebruiken. Er worden bonussen gegeven om deze verbeteringen aan te moedigen.

Refashion, de eco-organisatie van de textielindustrie, is opgericht om toezicht te houden op afvalpreventie en het beheer aan het einde van de levensduur van deze artikelen voor bedrijven die ze op de markt brengen. Refashion helpt de mode-industrie op weg naar een circulaire economie. Refashion werkt samen met marketeers, inzamelaars en sorteerders, lokale en publieke overheden, projectontwikkelaars en het publiek.


Refashion is een particuliere non-profit organisatie die is goedgekeurd door de Franse overheid en wordt gefinancierd door de ecobijdrage van haar leden. 

Refashion heeft een bonussysteem geïmplementeerd om eco-ontwerpinitiatieven aan te moedigen en te belonen, bekend als eco-modulatie.  

Het doel van dit systeem is om producten met een verminderde impact op het milieu te belonen. In overeenstemming met de wettelijke goedkeuringsspecificaties van Refashion zijn de volgende soorten eco-modulatie van toepassing op producten die vanaf 1 januari 2023 op de markt worden gebracht:

1. Bonus voor duurzame producten

Deze bonus beloont de fysieke duurzaamheid van producten, volgens criteria die zijn gedefinieerd per producttype en gedetailleerd in de 2024 eco-modulaties gids.

Refashion heeft de vereisten voor duurzaamheidsbeoordeling gedefinieerd om in aanmerking te komen voor Refashion eco-modulaties voor

  • Gebreide kleding
  • Geweven kleding
  • Huishoudlinnen: tafel-, bed- en badlinnen
  • Schoeisel

Voorbeeld van de vereisten voor gebreide kleding: t-shirt

polo

2. Bonus voor het bekomen van bepaalde eco-certificaten

Vanaf 1 januari 2023 kunnen afgewerkte producten die gecertificeerd zijn volgens een of meer van de volgende 8 labels, aangegeven in de goedkeuringsspecificaties, profiteren van de bonus “Certificering”: Ecocert® ERTS Level 2, OEKO-TEX® Made in Green, Bluesign®, Fairtrade® Textiel, Europees Ecolabel, Demeter®, GOTS en Bioré®.

Als een model door meerdere in aanmerking komende keurmerken is gecertificeerd, wordt de bonus toegekend binnen de limiet van één certificering. De bonussen voor “milieucertificering” zijn dus niet cumuleerbaar voor hetzelfde model. 

3. Bonus voor het incorporeren van gerecycleerde materialen

De bonus voor het verwerken van gerecycleerde materialen wordt toegekend als: 

  • de producten grondstoffen bevatten uit de recycling van post-consumer CHF textielafval, ingezameld of gefinancierd door een erkende organisatie voor producentenverantwoordelijkheid voor CHF textielbeheer.
  • de producten gerecycleerde materialen bevatten afkomstig van open-loop recycling van afval, ingezameld of gefinancierd door een erkende organisatie voor producentenverantwoordelijkheid, met uitzondering van voedselveilig plastic resint

De gerecycleerde materialen uit dit afval zijn geproduceerd volgens de lokale nabijheidscriteria in de specificaties en zijn uitgevoerd in faciliteiten die zich houden aan maatregelen die gelijkwaardig zijn aan die voor ICPE-geclassificeerde faciliteiten (Franse faciliteiten geclassificeerd voor milieubescherming). 

Hoe kunnen wij helpen?

Centexbel is een ISO 17025 gecrtificeerd lab dat alle duurzaamheidstesten op textielmaterialen kan uitvoeren zoals vereist door Refashion.


We zijn ook geaccrediteerd door OEKO-TEX® voor de certificering van uw textiel- en lederproducten.